Cheesecake a jeho podoby je kapitola sama o sobě. Pečený, nepečený, jahodový, malinový, limetkový a také třeba borůvkový! Pokud máte vy, nebo ten pro koho pečete, rádi fialovou, tak poslední zmiňované ovoce bude jasnou volbou. Stejně jako u mě. Babička měla narozeniny a fialový dort byl tak ten nejlepší dárek.

Co je potřeba za suroviny?

Na korpus a náplň:

Lotus sušenky – 170 g
hořká čokoláda – 50 g
rozpuštěné máslo – 70 g
mražené borůvky – 220–250 g a malá vanička čerstvých na ozdobení
cream cheese (Philadelphia, Buko) – 400 g
crème fraîche nebo zakysaná smetana – 200 g
cukr krupice – 100 g
kukuřičný škrob – 2 lžíce
Na vrchní krém:
zakysaná smetana – 300 g
cukr krupice –250 g
želatina – 3 plátky

Tak jako vždy před každým pečením, předehřejte troubu na 175 stupňů. Dortovou formu o průměru 22 cm a vyložte pečicím papírem.

Rozlámané sušenky vložte spolu s nasekanou čokoládou do mixéru a mixujte do té doby, než je ze všeho prášek. Já jsem mixovala tyčovým mixérem a bylo to asito nejlepší. Přilijte rozpuštěné máslo a ještě chvíli mixujte. Směs rovnoměrně natlačte do formy a pořádně uhlaďte. Pečte 10 minut v předehřáté troubě.
Než se korpus upeče, rozmixujte borůvky. Ve vedlejší míse pak smíchejte cream cheese, zakysanou smetanu a cukr. Vmíchejte všechny borůvky a kukuřičný škrob. Směs nalijte na předpečený základ a pečte dalších 40 minut. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout, nevyndavejte ale z formy.
Po přestávce na vychladnutí si připravte želatinu, a to tak, že její plátky namočíte do studené vody tak na 10 minut. V kastrůlku rozehřejte zakysanou smetanu s cukrem. Neměla by se vařit, ale neměly by v ní být celé krystalky cukru a měla by být tekutá. Odstavte, vmíchejte vymačkanou želatinu a důkladně promíchejte. Nalijte na upečený korpus a dejte do lednice na pár hodin nebo přes noc, než horní vrstva ztuhne. Čerstvými borůvkami jsem zdobila až na úplný závěr.

Okomentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..